Η τσουλήθρα, το σκάμμα και η μυρωδιά της κιμωλίας επάνω στην κλακέτα

.

Η blogger Ιφιμέδεια επιλέγει αγαπημένες της ταινίες για την εφημερίδα lifo. Αντιγράφω την εισαγωγή του άρθρου της με την αποδίδουσα-τα-credits ζήλεια κάποιου που διάβασε σκέψεις του να κυλάνε στο χάρτινο (ή, έστω, ηλεκτρονικό) σκάμμα με τσουλήθρα το χέρι ενός άλλου :

«Κάποιους τους έσωσε η μουσική – last night a DJ saved my life και δεν συμμαζεύεται- εμένα τη ζωή μου την έσωσαν οι ταινίες.

Στην ασπρόμαυρη τηλεόραση των δύο καναλιών κι αργότερα περνώντας όλα τα Σαββατοκύριακα της εφηβείας μου στον κινηματογράφο, βρήκα καταφύγιο στις ταινίες, αισιοδόξησα κι έλπισα, ταξίδεψα, φαντάστηκα, έκλαψα γοερά με τις δυστυχίες των άλλων, θύμωσα, μπερδεύτηκα, ερωτεύτηκα και θαύμασα.

Λέω πώς οι ταινίες έσωσαν τη ζωή μου, μα ίσως και να την έβλαψαν, γιατί από νωρίς άρχισα να φιλτράρω την καθημερινότητα με βάση την κινηματογραφικότητά της.

Μέσα από αυτό το φίλτρο οι λύπες διογκώνονται και γίνονται μελοδράματα, οι χαρές γίνονται ξεκαρδιστικές κωμωδίες, ο έρωτας πρέπει να έχει δραματική ποιότητα. Δεν ξέρω αν αυτό είναι τελικά καλό ή κακό, γιατί δεν ξέρω πώς μπορεί να είναι αλλιώς.

Σκέφτομαι ότι ο καθένας από μας κάνει μαζί με την πορεία της ζωής του μια δεύτερη παράλληλη πορεία : από τη μια ταινία στην άλλη. Κανείς μας ποτέ δεν θα κάνει την ίδια διαδρομή : κανείς δεν θα δει τις ίδιες ταινίες με κάποιον άλλον, ποτέ με την ίδια σειρά. Κι ίσως αυτό είναι περισσότερο καθοριστικό από ό,τι νομίζουμε.

Αυτή η δεύτερη παράλληλη ζωή μας είναι συγχρόνως ατομικό μας δημιούργημα κι είμαστε δημιούργημά της.»

.

Αναδημοσίευση από lifo

.

Advertisements
Categories: Εισαγόμενα | Σχολιάστε

Πλοήγηση άρθρων

Δικό σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: